Étkező
Az az étkező kellemes, amelynek rendeltetését és használatát előre elterveztük és amelyben az elveket össze tudjuk hangolni az igényekkel. Az étkező tervezésekor a helyiség funkcióját kell szem előtt tartanunk. A mai étkezők általában a konyhába vagy a nappaliba kerülnek. A modern lakásokban a konyhába reggeliző pult kerülhet, elé bárszékeket tehetünk, a nappaliba pedig az étkezőasztal kényelmes székekkel. Néhány lakásban külön étkezőnek is jut hely. a szobát ünnepélyessé avatja, ha semmilyen más célra nem használják. A konyhai előkészületek itt nem látszanak, ebben a környezetben nincs helye a főzésnek. Kis alapterületű, garzon lakások előszobájában talán elfér egy lehajtható asztalka és néhány összecsukható szék. A konyhának és az étkezésre szánt térnek, úgy kell egymáshoz kapcsolódnia, hogy a tálalás a lehető legkisebb felfordulással járjon. Nem lehet kellemes a hangulat abban az étkezőben, melyben már-már fizikai erőpróbát jelent, hogy az étel az asztalra, a piszkos edény a konyhába kerüljön.
Ahhoz, hogy átadjuk magunkat az evés örömeinek kényelmes bútorra, megfelelő világitásra van szükség, de a környezetről sem szabad megfeledkezni. Akár egy szertartásos japán teázó puritánságát, akár egy raktár rideg ipari jellegét, akár egy robosztus paraszt ebédlő természetességét, vagy egy antik eleganciát sugárzó helyiséget alakitunk ki, a hangsúly az étkezésen van.
Nemcsak a lakás belső terében alakithatunk ki étkezésre szánt helyet. Tavasztól őszig egy napos, zárt verandán, egy erkélyen, egy fedett teraszon vagy a kertben jobban izlik az étel. Nagy könnyebbbség, ha a kijárat konyha közelében van. A kültéri bútor legyen tartós és elég súlyos ahhoz, hogy állja az időjárás viszontagságait. Szép időben teritsünk a szabadban.